Индрише - лекува сърдечни смущения, високо кръвно налягане и аритмия

Новини за 24.07.2013

Помага при болести , дезинфекцира въздуха и спира лошите енергии

То е хибрид. Култивира се в Русия, Северна Африка, Южна Америка, както и у нас, но главно в саксии. Иначе може да усетите аромата му в почти всеки дом.

Известно е още като ЛЕЗЕТРА (Pelargonium roseum). Жените го отглеждат заради аромата на стъблото и листата, който го превръща в предпочитана подправка за сладко и компоти.

Надземната част на растението е богато на полифеноли, етерично масло, витамин C, А. Затова Индришето често попада в различни рецепти от алтернативната медицина. Използва се за понижаване на кръвното налягане, за затягане на стомаха при стомашно- чревни разстройства и е кръвоспиращо. Намира употреба и при болести на нервната система, гинекологични заболявания, артрит, ревматизъм, изгаряния и др.

Българската народна медицина препоръчва препаратите с Индрише за лечение на захарна болест при възрастни хора, сърдечни смущения, високо кръвно налягане, суха пристъпна кашлица при грип и ларингити у деца.

Използва се и в козметиката като противовъзпалително средство .

Запарка от Индрише срещу Аритмия .
Залейте 2 ч. л. листа от Индрише с чаша вряща вода. Пие се по 50мл преди ядене 3-4 пъти дневно.

Помага при Високо Кръвно Налягане .
Смесете половин килограм мед с 3 лимона, 20 листенца от индрише и 20 семки от праскови.
Приема се по 1 с. л. 3 пъти дневнополовин час преди ядене.

Подкрепя Сърцето .
В един килограм мед се добавят 5-6 добре измити лимони, смлени с корите без семките, 15 ситно нарязани листа от Индрише, 20-25 бадемови или кайсиеви, ситно смлени ядки. Преди всяко хранене се вземат по 1-2 супени лъжици. 

Индрише срещу анемия , сърдечни болести и слаби нерви 
500 в чист пчелен мед; 20 зелени листа от индрише с дръжките (смлени); 20 ядки сурови бадеми (счунани); 4 месести лимона (смлени); 1 с, л, канела По желание към получената смес може да добавите и по 20 мл тинктура от валериан, мента и глог. Яде се по 1 с.л. 3 пъти на ден, 2 часа след ядене. Сместа трябва да се разбърква добре преди всяко ядене.

При суха кашлица 
2-3 листа от индрише, 2 – 3 с. л. босилек, 2 – 3 счукани ореха с черупките се сваряват в 500 мл вода за около 5 минути Получената отвара се изпива на 3-4 приема за един ден. Подсладете я с небет шекер или с мед.

Срещу диабет и при високо кръвно налягане 
Препоръчва консумирането на 2-3 свежи листа от индрише или 6-9 изсушени 30 минути преди хранене.

За налагане на рани и язви , или за бани при кожни възпаления 
Използват прясно очукани листа. Приготвя се запарка от 1 супена лъжица листа от индрише в половин литър вода за деня.

Прясно изтисканият сок от индрише лекува гнойни възпаления на ушите 
Благодарение на високата си способност да убива патогенните бактерии. При отит се размачква лист от индрише и се поставя в ухото или се използва прясно изцеден сок, разреден с вода или растително масло в съотношение 1:1. ВНИМАНИЕ!!! Да не се използва за лечение на деца до 3 годишна възраст, защото сокът на индришето е много агресивен и може да предизвика изгаряне!

Кратък линк

Още Новини